“Veroordelen van een mening is een democratie onwaardig”

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs is voor uitspraken tijdens een lezing die hij in 2019 gaf voor Gentse studenten veroordeeld tot een celstraf van tien maanden, waarvan vijf effectief, een boete van 8.000 euro en vijf jaar ontzetting uit zijn rechten. “Men kan en mag het uiteraard fundamenteel oneens zijn met Hoeyberghs’ uitspraken en ze zelfs ronduit degoutant vinden”, zegt voorzitter van de Vlaams Belang-fractie in de Kamer Barbara Pas. Maar door onfatsoenlijke uitlatingen af te doen als ‘aanzetten tot haat en discriminatie’ heeft Justitie weer eens een slag toegebracht aan de vrije meningsuiting.”

“We leven hoe langer hoe meer in een samenleving waarin vrije meningsuiting met rechtszaken, geldboetes en celstraffen wordt bestreden”, aldus Pas. “En daar heeft vooral de paars-groene regering schuld aan. Kritiek op het beleid wordt door de beleidspartijen maar al te vaak afgedaan als ‘aanzet tot haat’, als het al geen zogenaamd ‘fake news’ is. Maar wanneer iemand nu precies aanzet tot haat, is natuurlijk bijzonder subjectief en emotioneel, en juridisch heel moeilijk te omlijnen.

“Wanneer mensen omwille van een mening veroordeeld worden, zijn we in een gevaarlijke situatie beland”

Hoe weinig sommige rechters op hebben met de vrije meningsuiting werd vorig jaar voor iedereen duidelijk, met de schandelijke veroordeling van enkele militanten van Voorpost”, vervolgt Pas. “De heren werden bestraft met celstraffen, zelfs effectieve, omdat ze in Mechelen via een spandoek een geweldloze mening hadden verkondigd. In dit land worden manifestanten met spandoeken helaas zwaarder bestraft dan groepsverkrachters, want die komen ervan af met een opstelletje.”

“Aan de 18de-eeuwse Verlichtingsdenker Voltaire wordt toegeschreven dat, ook al was hij het niet eens met wat iemand zei, hij diens recht om dit te zeggen tot de dood zou verdedigen”, besluit Pas. “Ook het Vlaams Belang zal de vrije meningsuiting blijven verdedigen. Zolang die uiteraard niet aanzet tot geweld, maar dat was bij Voorpost en bij Hoeyberghs zeker niet het geval. Zonder het vrij kunnen uiten van een mening geen democratie.”