Ex-ministers moeten 0 medewerkers krijgen

Het Vlaams Belang is niet tevredenmet de nieuwe regeling inzake het aantal medewerkers die voormalige ministers krijgen. Zo is vandaag in de media te lezen dat ex-ministers één medewerker krijgen gedurende twee jaar, in plaats van twee gedurende vijf jaar. “Zij moeten welgeteld nul medewerkers krijgen”, zegt Kamerfractievoorzitster Barbara Pas.“Het is immers een peperdure en compleet zinloze regeling dat ministers na de uitoefening van hun functie nog gebruik kunnen maken van voltijdse medewerkers. Het Vlaams Belang klopte al eerder op tafel dat Vivaldi deze regeling teniet moet doen. Na talloze beloftes komt men met deze halfslachtige regeling op de proppen; maar waarom en wie zou hier in godsnaam op de rem staan?

Vandaag hebben voormalige federale ministers de volledige eerstvolgende regeerperiode van vijf jaar recht op twee medewerkers. Onder anderen federale parlementsleden en oud-excellenties Nathalie Muylle (CD&V), Pieter De Crem (CD&V) en Maggie De Block (Open Vld) maken daar gebruik van. Paars-groen en de vorige regeringen beloofden al meermaals om dit gebruik af te schaffen, maar dat bleek alsnog te moeilijk. Vanaf de volgende legislatuur zal er toch nog één medewerker per oud-excellentie worden voorzien. “Waarom gaat dit niet meteen in? En waarom kapt men hier gewoon niet mee in zijn volledigheid? Paars-groen blijft de politieke zelfbediening verderzetten”, meent Pas.

“Er moet volledig komaf gemaakt worden met deze regeling”

“De regeling dat beroep kan worden gedaan op één medewerker kost de belastingbetaler 56.000 euro per jaar en per ex-minister”, duidt Pas. “Alle partijen, inclusief de N-VA, maken hier gebruik van. Het Vlaams Belang wil al jaren een einde maken aan deze schaamteloze graaicultuur en diende hiertoe in augustus 2019 een wetsvoorstel in.” Onder druk van onze partij is dit aantal dus nu al gehalveerd van twee naar één medewerker. Maar deze regeling moet volledig op de schop.”

“Op eerste minister De Croo (Open Vld) moeten we hiervoor helaas niet rekenen, want die schoof de verantwoordelijkheid van zich af door te verwijzen naar het ‘overlegplatform’ omdat er toen amper schot in de zaak kwam”, hekelde Pas al eerder. “De regeling van medewerkers is louter politieke zelfbediening en moet stante pede compleet worden afgeschaft. Het is puur graaien op kosten van de belastingbetalers”, besluit Pas. “Mochten de andere partijen het echt menen wat een nieuwe politieke cultuur betreft, dan kunnen ze beter volledig komaf maken met deze regeling.”