“Geen enkele reden om noodsituatie te verlengen”

Het Vlaams Belang verzet zich ten zeerste tegen de verlenging van de epidemische noodsituatie zoals paars-groen deze voor ogen heeft. “Daar bestaat geen enkele objectieve reden voor, noch naar de kwetsbaren toe, noch naar de zorg toe”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar het is voor eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) en zijn kliek bijzonder handig om op deze manier met volmachten te kunnen regeren. Hoe langer die noodsituatie duurt, hoe liever ze het hebben. Angst blijven zaaien voor een virus leidt de aandacht af van het feit dat deze regering het over amper iets eens is.”

“Covid is geen Belgisch, maar een wereldwijd virus. Geen zinnig mens kan uitleggen waarom de aanpak van dit virus in België vandaag de dag een noodsituatie vereist, terwijl elders de maatregelen net losser worden gemaakt of zelfs afgeschaft. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Finland en Denemarken”, aldus Pas. “Tegen de zomer een coronapas afschaffen dat is zoals maatregelen nemen tegen een hoge energiefactuur vanaf 1 maart, als de koude winter voorbij is. Dat is hopeloos te laat.”

“De focus moet liggen op vertrouwen tussen overheid en burgers en op democratie, niet op repressie, angst en een noodsituatie”

“Ik wil toch even in herinnering brengen wat het opzet was van alle strenge maatregelen sinds de aanvang van de crisis. Dat ging niet om stijgende besmettingen van een minder gevaarlijke variant, zoals omikron”, vervolgt Pas. “Ondertussen zijn de meest kwetsbaren beschermd en heeft ons zorgsysteem alles onder controle. Niet het aantal besmettingen is relevant, maar wel het aantal ziekenhuisopnames. En er liggen slechts 107 patiënten met omikron in het ziekenhuis.”

“Capaciteitsproblemen bestonden voor corona ook al in de ziekenhuizen. Elk zwaar griepseizoen was dat het geval”, aldus nog Pas. “Dankzij het onding van een pandemiewet kan elke regering in de toekomst hier telkens de noodsituatie voor uitroepen en met volmachten regeren.”

“Paars-groen wijst er vandaag maar al te graag op dat aan de criteria van de pandemiewet voldaan wordt om de noodsituatie te verlengen”, besluit Pas. “Maar die criteria en definities waren veel te ruim. Dat is de reden waarom wij ons van meet af aan tegen de pandemiewet hebben verzet. We voorspelden het toen en krijgen vandaag gelijk: elke iet of wat stevige ziekte, zoals omikron vandaag, kan voor een noodsituatie zorgen en de democratie opzij schuiven.”