“Paars-groen wil met haar vliegtaks naar eigen zeggen voor reizen binnen Europa het treingebruik stimuleren, maar de ministers zelf nemen gewoon het vliegtuig voor hun tripjes naar Berlijn of Genève”, zo stelt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas vast. “Hypocriet, op een andere manier kan je dit gedrag niet betitelen.”
De vliegtaks die paars-groen onlangs instelde, heeft officieel tot doel vliegreizen te belasten, om zo voor reizen binnen Europa het treinverkeer te stimuleren. “De facto gaat het echter om een extra taks om de bodemloze putten van de Belgische begroting wat te vullen”, aldus Pas. “Ministers uit de paars-groene regering geven echter het slechte voorbeeld door voor hun Europese reizen zélf al te vaak het vliegtuig te nemen.”
“Deze ‘groenste regering ooit’ neemt voor het minste het vliegtuig en heeft meer weg van een reisbureau dan van een regeerploeg”
Minister Meyrem van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) trok er tussen juni 2021 en april 2022 maar liefst 12 keer er op uit. “Op het lijstje van bestemmingen prijken onder meer Jordanië en Libanon (kostprijs: 22.413 euro), Burkina Faso en Senegal (kostprijs: 23.026 euro), Zuid-Afrika (7.760 euro) en de Democratische Republiek Congo (24.068 euro)”, vervolgt Pas, die hierover de cijfers opvroeg. “Maar ook voor kortere reizen verkiest Meyrem uit de naar eigen zeggen ‘groenste regering ooit’ het vliegtuig boven de trein.”
Zo ging het richting Warschau (1.300 km), Genève (770 km), Madrid (1.500 km) en zelfs Berlijn (650 km) gewoon met het vliegtuig. Met 14 treinen per dag is Berlijn nochtans perfect bereikbaar vanuit Brussel. “Volgens studiebureau Transport & Mobility Leuven is een enkeltje Brussel-Berlijn per vliegtuig goed voor 304 kg CO2-uitstoot, tegenover 29 kg uitstoot voor dezelfde treinreis”, merkt Pas op. “Voor Genève is dat 223 kilogram, tegenover 46 kilogram met de trein.”
“In plaats van de hardwerkende Vlaming die na ene jaar werken op vakantie wil gaan extra te belasten met een vliegtaks, zou de ‘meest groene regering ooit’ beter zelf het goede voorbeeld geven”, besluit Pas.