“Paars-groen is een regering in lopende zaken”

“De zeven partijtjes van de paars-groene regering zijn het echt nergens over eens”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. Het Vlaams Belang moet steeds weer vaststellen dat de nodige hervormingen, van pensioenen tot fiscaliteit en arbeidsmarkt, op zich laten wachten. Zelfs met de extra maatregelen die de burgers nodig hebben voor de koopkracht en om hun energiefactuur te kunnen betalen wordt getreuzeld. “Paars-groen is het niet officieel, maar heeft alles van een regering in lopende zaken.”

Op 1 oktober 2020 vroeg de toen nieuwbakken eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) het vertrouwen van de Kamer met de woorden “omdat het akkoord van deze regering is gebouwd op vertrouwen, op de wil om vooruit te gaan en vooral op de bereidheid om consensus te zoeken.”

“De dash is volledig uit paars-groen, de burger verdient veel beter”

“Van die motivatie is in de verste verte niets meer over”, aldus Pas, die hierover zonder antwoord te krijgen De Croo ondervroeg. “Het vertrouwen in het regeerakkoord is zo groot dat Kamerlid Kristof Calvo van coalitiepartner Groen recent nog voorstelde om het gewoon opnieuw te schrijven. En de wil om vooruit te gaan is zo groot dat zowel vicepremier Petra De Sutter (Groen) als – nog even – staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in de media openlijk rekening houden met een vervroegde val van de regering. En de bereidheid om consensus te zoeken is zo groot dat minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) koninklijke besluiten zoals over de gokreclame wil doorduwen zonder rekening te houden met het verzet van coalitiepartners.”

“Mensen verwachten nu maatregelen om hun koopkracht te beschermen en om hun energiefactuur te kunnen betalen. Maar paars-groen slaagt er zelfs niet in om elementaire zaken als hun veiligheid te waarborgen”, besluit Pas. “Het paars-groene regeerakkoord puilde uit van wolligheid, vaagheid en platitudes, en men mag het herschrijven zoveel men wil. Maar het enige wat voor de mensen zal baten, is de stekker uit paars-groen trekken.”