Vlaams Belang trekt kaart van onafhankelijkheid op Sporenviering: “Confederalisme is leugen”

Het Vlaams Belang heeft resoluut de kaart getrokken van Vlaamse onafhankelijkheid tijdens de jaarlijkse sporenviering van de partij, die steevast de zondag voor de Vlaamse feestdag op 11 juli plaatsvindt. Dit jaar blies de Vlaams-nationalistische partij verzamelen in Brugge, op de Kruisvest. “Er moet geen V-meerderheid gevormd worden als hefboom om België te redden”, zo zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Confederalisme is een leugen. Er moet een V-meerderheid gevormd worden om België te ontmantelen, want België is het probleem en Vlaanderen de oplossing!”

Zo’n 1.000 nationalisten kwamen zondagnamiddag samen in Brugge voor de Sporenviering van het Vlaams Belang. Centrale gasten en sprekers waren Brugs kopstuk Stefaan Sintobin, die een lans brak voor “onze hardwerkende landbouwers”, Kamerfractieleider Barbara Pas die “het brakke federale Vivaldi-beleid” aanviel en natuurlijk Tom Van Grieken zelf. Terwijl Pas analyseerde dat “België volstrekt onwerkbaar” is geworden en “enkel nog met spuug en spinnendraad aan elkaar hangt”, pleitte Van Grieken onomwonden voor Vlaamse onafhankelijkheid en dit door middel van een unilaterale beslissing. “Wie wil scheiden, heeft ook geen toestemming van de ander nodig. Een iemand initieert, en dan start de ordelijke boedelscheiding en het onderhandelen.”

Sporenviering ontbloot communautaire ambitie Vlaams Belang: “V-meerderheid, V-regering, V-onafhankelijkheid”

In zijn toespraak was Van Grieken “diep teleurgesteld” over de recente demarches van de N-VA tegen het Vlaams Belang “en dus tegen Vlaamse gebundelde kracht”. Zo liet N-VA-voorzitter Bart De Wever via Radio 1 nogmaals weten dat hij een samenwerking met het Vlaams Belang niet wenst omdat het Vlaams Belang ‘niet werkelijk verandering kan brengen’. Later zei minister-president Jan Jambon (N-VA) dan weer dat een V-meerderheid (een meerderheid gevormd door Vlaams Belang en N-VA) wel interessant is, maar dan enkel om in te breken op Belgisch niveau, als drukkingsmiddel.

“Een V-meerderheid mag geen hefboom zijn om België te redden, meneer Jambon”, zo klonk het bij Van Grieken. “Wel integendeel! Een V-meerderheid moet dienen om België te ontmantelen. België is immers het probleem en Vlaanderen is de oplossing. Samen kunnen we eindelijk de Vlamingen geven wat ze willen: een rechts en pro-Vlaams beleid door de partijen die de verkiezingen en peilingen winnen. Dat kan en zal niet met de PS gebeuren: die partij haar bestaansreden is net het omgekeerde.”

In België ziet Van Grieken dus geen enkel soelaas, noch in de N-VA-strategie. “Confederalisme is dan ook een leugen”, besloot Van Grieken. “Het is de minst realistische optie van allemaal: want er is niet in de verste verte de 2/3de meerderheid te vinden die ervoor nodig is. Niet met Bouchez (MR), niet met Lachaert (Open Vld), niet met Rousseau (Vooruit) en zelfs niet met Magnette (PS) die recent publiekelijk de N-VA-piste afschoot. Neen, we moeten een V-meerderheid vormen om een V-regering te maken. En vanaf 2024 beginnen we te bouwen aan de V-onafhankelijkheid. In België zit alles vast: van belastinghervormingen, over het pensioendossier tot kordaat migratiebeleid voeren, het gaat niet. Maar in Vlaanderen kunnen we terug baas worden over onze eigen grenzen, werken laten lonen en Vlaamse welvaart in Vlaanderen houden. Kortom: in 2024 nemen we onze toekomst in eigen handen!”