Erfpacht op luchtvolume loopbrug kost Kamer 200.000 euro extra

Sedert zowat een jaar beschikt de Kamer van Volksvertegenwoordigers over een loopbrug die twee gebouwen aan weerszijde van de Leuvenseweg met elkaar verbindt. De blinkende constructie, die de naam ‘Tondo’ meekreeg, kostte al handenvol geld”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang), maar nu ligt ook nog eens de stad Brussel op de loer om via een bijzondere erfpacht langs de kassa te kunnen passeren.

De loopbrug, een scheef hangende zwevende rotonde met een binnenwand van glas en een buitenwand van spiegelend aluminium, werd in 2021 na heel wat vertraging opgeleverd. “Het aanvankelijk voorziene budget van 450.000 euro werd daarbij zeer ruim overschreden”, aldus Pas. “Naar verluidt uiteindelijk zelfs met een miljoen euro. Een enorm budget dus, voor wat eigenlijk niet meer is dan een loopbrug tussen twee gebouwen.”

“Erfpacht op luchtvolume; als het geld opbrengt kent de creativiteit geen grenzen”

Ook de stad Brussel rook geld. Reeds in 2016 gaf de stad groen licht aan het project, op voorwaarde dat er maandelijks – en dit voor 27 jaar lang – een erfpacht zou betaald worden op… het luchtvolume van de loopbrug. “Jaarlijks moet de Kamer van Volksvertegenwoordigers dus zowat 8.000 euro ophoesten. Dat is meer dan 200.000 euro over 27 jaar gespreid”, aldus nog Pas, die het Raadsbesluit van de stad Brussel opsnorde.

Daarenboven stelde Pas ook nog eens een fout vast in dat besluit. “Naar slechte gewoonte werd de straatnaam in het Nederlands verkeerd weergegeven”, zegt Pas. “Rue de Louvain werd vertaald naar ‘Leuvensestraat’, terwijl de correcte benaming ‘Leuvenseweg’ is. Misschien een goede reden om voorlopig niet te betalen, tot de stad Brussel er eindelijk eens in slaagt om haar teksten in foutloos Nederlands af te leveren.”