De Wevers confederalisme is niet haalbaar

Het Vlaams Belang deelt de mening van politicoloog Dave Sinardet wanneer die in een weekendinterview met het Nieuwsblad stelt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever nooit een meerderheid voor zijn beoogde confederalisme zal vinden. “Om tot dat besef te komen hoef je echt geen professor te zijn”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Het wordt tijd dat De Wever een einde maakt aan die volksverlakkerij.”

“Zelfs al zouden N-VA en PS tot een akkoord komen, dan heb je voor een staatshervorming nog een tweederdemeerderheid nodig plus een meerderheid binnen elke taalgroep. De liberalen en de groenen krijg je in dat scenario heel moeilijk mee”, zo stelt Sinardet.

“En voeg daar nog aan toe dat de zelfbenoemde democraten ons er niet bij willen en dan kom je dus nooit aan de nodige meerderheden”, zegt ook Pas. “De Wever mag dan door sommigen beschouwd worden als geniale meester-strateeg, zijn strategie heeft maar één probleem: ze is niet haalbaar.”

“Het confederalisme hoort bij het bochtenparcours van de N-VA”

“Tijdens de indrukwekkende beklimming van de Alpe d’Huez moesten de ronderenners onlangs 21 bochten maken”, merkt Pas op. “Het deed ongewild denken aan het traject dat de N-VA bewandelde onder het decennialange bewind van Bart De Wever. Eerst Vlaamse onafhankelijkheid, dan confederalisme zonder de PS, vervolgens was een regering zonder de PS al een staatshervorming op zich, en nu wordt een confederalisme met de PS bepleit. Straks wordt het gewoon een klassieke Belgische regering met de PS. De bodem komt in zicht.”

“Zoals onze voorzitter Tom Van Grieken het duidelijk stelde op onze Sporenviering in Brugge, is het confederalisme van De Wever niets anders dan een groteske leugen”, besluit Pas. “Maar met onze V-strategie kunnen we samen met de N-VA de Vlamingen eindelijk de verandering geven die ze willen: een rechts en pro-Vlaams beleid door de partijen die de verkiezingen en peilingen winnen. Om te denken dat dat samen met de PS kan gebeuren moet je ziende blind zijn. Die partij haar bestaansreden is juist een links en anti-Vlaams beleid.”