Zelfs Belfius wantrouwt Waalse politieke cultuur

Het wordt dringend tijd dat de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië worden afgebouwd. Dat liet Kamerfractieleider Barbara Pas in duidelijke termen begrijpen tijdens de voorstelling van haar nieuwste boek ‘Bodemloos’, dat ze samen schreef met econoom Lode Vereeck: “de transfers naar Wallonië zijn ontransparant, ondemocratisch en ondoeltreffend.” De oproep krijgt ruggensteun door de actualiteit: huisbankier Belfius schroeft de samenwerking met het Waalse Gewest terug wegens financieel wanbeheer.

Huisbankier Belfius wil het contract dat het heeft met het door de PS-bestuurde Waalse Gewest nog maar voor maximaal 2 jaar verlegen. De bank vertrouwt de financiële toestand van de deelstaat niet, wiens rekeningen in het felrood staan. Tegen 2030 zou Wallonië 50 miljard euro aan schulden hebben. Ook de populariteit van de PVDA aldaar wordt aangeduid als redenen in De Tijd. Het contract zou dan eindigen net voor de verkiezingen: niet toevallig, want dan kan de bank beter onderhandelen met de nieuwe Waalse regering.

Banken kunnen hefbomen inzetten tegen Waalse malgoverno, maar Vlamingen zijn machteloze melkkoe

“De voorzichtige houding van Belfius is perfect te begrijpen: de Waalse politieke kaste is enkel te vertrouwen als het gaat over hun spilzucht en regelmatige corruptie”, reageert Pas. “Maar het is pijnlijk om te zien hoe een bankier wel hefbomen heeft en die kan inzetten tegen de PS-malgoverno, terwijl Vlamingen een veel groter deel van hun welvaar elk jaar mogen afstaan en zien verdwijnen in bodemloze putten, maar machteloos staan wegens ruggengraatloze vertegenwoordigers. En de transfers zijn niet alleen ontransparant en ondemocratisch, maar ook ondoeltreffend, want na decennia welvaartsafdrachten boert Wallonië achteruit inzake economische activiteit, werkloosheid en staatsschuld.”

“Vorig jaar kon Vlaanderen 12,9 miljard van zijn welvaart afstaan aan Wallonië: dat is 4,37% van ons bruto regionaal product”, besluit Pas. “Dat is geld dat we kunnen gebruiken om onze torenhoge belastingdruk op arbeid te verlagen en eindelijk wat te doen aan onze wachtlijsten voor mensen met een handicap, het lerarentekort, de wooncrisis en de torenhoge energieprijzen voor onze mensen. Tegelijk kan het fungeren als elektroshock voor de Waalse economie en tegen huidige Waalse hangmatpolitiek.”

Ook een voorstelling van Bodemloos meemaken, kan eenvoudig door naar vlaamsbelang.org/bodemloos te surfen. Het boek bestellen kan door op deze link te klikken.