Benoeming Caroline Gennez bewijst leugenachtige pauze Kitir

Het Vlaams Belang vindt de vervanging van Meryame Kitir door Caroline Gennez als federale minister behoorlijk cynisch. “Vooruit geeft nu zelf toe dat er geen mentale problemen aan de basis lagen van Kitirs pauze, maar zware problemen op haar kabinet”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas. “De partij heeft de ernstige problematiek van geestelijke gezondheid misbruikt om enkel haar eigen problemen te verdoezelen.”

Afgelopen zaterdag raakte bekend dat Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (Vooruit) Meryame Kitir (eveneens Vooruit) zal opvolgen als minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Die laatste was officieel in ziekteverlof sinds eind oktober wegens mentale problemen. Knack onthulde echter dat de chaos op haar kabinet de echte reden was voor de ingelaste pauze. Het regende er burn-outs en ontslagen onder de medewerkers en Kitir was al toe aan haar vijfde woordvoerder op amper twee jaar tijd. Collega-minister Frank Vandenbroucke nam tijdelijk haar bevoegdheden over en Vooruit-voorzitter Conner Rousseau stelde een arbeidspsycholoog aan op het kabinet. Uit het psychosociaal onderzoek naar het mentaal welzijn van de kabinetsmedewerkers bleek dat de werkrelaties niet konden worden hersteld. Daarom besliste Vooruit om Kitir niet te laten terugkeren en haar te vervangen door voormalig voorzitter Gennez. 

“Het maakt weinig verschil uit of nu Kitir of Gennez minister van Ontwikkelingssamenwerking is”, zegt Pas. “Met een socialist aan het hoofd van dit departement, zullen de miljoenen naar het buitenland blijven vliegen. Zo werd dit weekend bekend dat België voor Congo alleen al 250 miljoen vrijmaakt.” 

“DIT HELE SCHIJNMANOEUVRE DOET DE POLITIEK GEEN GOED”

In een persbericht bij de benoeming van Gennez had Vooruit benadrukt dat de “moeilijke beslissing” om Kitir niet meer te laten terugkeren als minister “nodig is in het belang van het mentale welzijn van haar medewerkers en haarzelf”. Kitir zelf bood op haar Facebookpagina “haar excuses aan aan wie ze ongewild gekwetst zou hebben”. “De partij geeft nu zelf toe dat er geen mentale problemen aan de basis lagen van Kitirs pauze, maar zware problemen op haar kabinet”, aldus Pas. “Toen onze partijvoorzitter Tom Van Grieken dit in het parlement aankloeg, volgde er nog een hysterische tussenkomst van afscheidnemend parlementslid Valerie Van Peel (N-VA) en werd hij monddood gemaakt door Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS).”

Het Vlaams Belang vindt dat dit hele schijnmanoeuvre de politiek geen goed heeft gedaan. “Vooruit heeft de ernstige problematiek van geestelijke gezondheid misbruikt om enkel haar eigen problemen te verdoezelen”, besluit Pas. “Men heeft niet alleen Kitirs onbekwaamheid proberen te maskeren, maar ook kabinetsmedewerkers het zwijgen proberen op te leggen. Daarnaast heeft Rousseau met Vandenbroucke en Gennez twee voormalige partijvoorzitters terug in dienst genomen; als beloning voor hun bewezen diensten. Behoorlijk cynisch.”