Al 13 EU-lidstaten willen grensmuren rond Europa: “Waarom sluit België zich hier niet bij aan?”

In de Zevende Dag zei Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) dat ze een fysieke barrière aan de Europese buitengrenzen wel zag zitten. Ze sluit zich daarmee aan bij 13 Europese lidstaten én het Vlaams Belang, dat al veel langer oproept tot het bouwen van die grensbarrières.

In de Zevende Dag zei Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor(cd&v) dat ze een fysieke barrière aan de Europese buitengrenzen wel zag zitten. Ze sprak van een“een muur, met een grote deur in”. De staatssecretarissluit zich daarmee aan bij 13 Europese lidstaten én het Vlaams Belang, dat al veel langer oproept tot het bouwen van die grensbarrières.“Beter laat dan nooit ziet De Moor nu in dat het Vlaams Belang gelijk heeft. Het is nu aan de Belgische regering om Europa uitdrukkelijk op te roepen tot het bouwen van grensmuren”, aldus Tom Vandendriessche, Europees Parlementslid voor Vlaams Belang.

Eind 2021 pleitte Vlaams Belang in haar migratiebrochure ‘Fort Europa’ al voor het bouwen van fysieke barrières aan de buitengrenzen. Om het steeds stijgende cijfer aan illegalen in Europa te bekampen, werd er geopperd de grenzen juridisch en waar nodig ook fysiek af te sluiten. Het voorstel krijgt ondertussen bijval van heel wat Europese lidstaten. “Lidstaten beginnen steeds beter te beseffen dat er geen coherent asielbeleid gevoerd kan worden zonder veilige buitengrenzen”, aldus Vandendriessche. “Een muur op kritieke plaatsen is daarbij een logische stap.”

“HET IS NU AAN DE BELGISCHE REGERING OM DE LANGE LIJST VAN LIDSTATEN DIE OM EEN MUUR VRAGEN TE VERVOEGEN”

Verschillende lidstaten riepen recent op tot het bouwen van een muur aan de Europese buitengrenzen. De kanselier van Oostenrijk, Karl Nehammer, pleit voor een muur van 2 miljard euro op de grens van Bulgarije en Turkije. De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, wil dit jaar de stalen muur op de grens met Turkije drie keer zo lang maken. Ook kwamen de Italiaanse premier Meloni en de Zweedse Kristersson recent samen om de beperking van migratie naar Europa te bespreken. “Het is nu aan de Belgische regering om de lange lijst van lidstaten die om een muur vragen te vervoegen”, zegt ook Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “Ik zal er bij De Moor op aandringen het niet bij woorden te laten.”

In 2022 kwamen er maar liefst 330.000 illegalen en ongeveer een miljoen asielzoekers Europa binnen. De cijfers bereiken opnieuw ongeziene hoogtes, die de cijfers van het dieptepunt van de asielcrisis in 2015 benaderen. Steeds meer lidstaten trekken daarom aan de alarmbel. “Het is nu aan de Belgische regering om de lange lijst van lidstaten die om een muur vragen te vervoegen”, “Het leger aan illegalen breidt alsmaar uit, en de Europese Unie laat na om duurzame oplossingen aan te reiken”, besluit Vandendriessche. “Vanuit een brede ‘coalitie of the willing’ moet nu de stap gezet worden naar het optrekken van die muur. Bouw die muur.”

Bron: Vlaams Belang