Asielakkoord: “Hier en daar achterpoortje dicht, maar voordeur blijft wagenwijd openstaan”

Het Vlaams Belang is niet onder de indruk van het federale asielakkoord en vindt de maatregelen uit het akkoord ruim onvoldoende.“In het beste geval gaat er hier en daar een achterpoortje dicht, maar de voordeur blijft helaas wagenwijd openstaan”, zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken.“Dat zelfs deze minimale maatregelen zo lang op zich hebben laten wachten, belooft in ieder geval weinig goeds voor de verder aangekondigde‘structurele hervormingen’”, zegt ook Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas.Met haar zogenaamd‘aanklampend terugkeerbeleid’ klampt de Moor zich vooral vast aan illusies.”

De federale regering heeft een akkoord gesloten over de aanpak van de asielcrisis in België. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) hield samen met premier Alexander De Croo (Open Vld) een persconferentie waar ze de maatregelen van de regering bekend maakten. Die houden onder meer een aanpassing van de regels rond gezinshereniging in en het creëren van bijkomende opvangcapaciteit. Gezinshereniging met Belgische kinderen zal enkel nog mogelijk zijn door de ouder, indien die ook de dagelijkse zorg draagt voor het kind in kwestie. De Moor kondigde ook aan dat er 5.000 extra plaatsen in de opvang zullen bijkomen. Het verbod om gezinnen met kinderen onder te brengen in gesloten terugkeerunits wordt wettelijk verankerd.

Volgens het Vlaams Belang zijn de maatregelen uit het asielakkoord slechts “zandzakjes tegen de zondvloed en worden er zelfs bijkomende bressen in de dijk geslagen”. “In het beste geval gaat er hier en daar een achterpoortje dicht, maar de voordeur blijft helaas wagenwijd openstaan”, zegt Van Grieken. “De algemene boodschap is dat geen enkel gezin met kinderen nog gedwongen zal worden teruggestuurd. Hierdoor wordt het aanzuigeffect alleen maar vergroot en zullen bovendien kinderen steeds meer ingezet worden om verblijfsrecht af te dwingen.”

“IN VERGELIJKING MET DE VORDERINGEN IN HET BELGISCH MIGRATIEBELEID IS DE PROCESSIE VAN ECHTERNACH EEN SPRINT”

“Dat zelfs deze minimale maatregelen zo lang op zich hebben laten wachten, na twee maanden van aankondigingen, belooft in ieder geval weinig goeds voor de verder aangekondigde ‘structurele hervormingen’”, zegt Pas. “In vergelijking met de vorderingen in het Belgisch migratiebeleid is de processie van Echternach een sprint. Bovendien kunnen deze maatregelen nauwelijks structureel genoemd worden, waardoor er nog maar eens bijkomende opvangplaatsen moeten gecreëerd worden.”

De aangepaste regels inzake gezinshereniging en terugkeerbeleid volstaan absoluut niet voor het Vlaams Belang. “Er gaan wat achterpoortjes dicht, die al véél langer gesloten hadden moeten zijn”, besluit Pas. “De focus blijft gewoon liggen op vrijwillige terugkeer. Met haar zogenaamd ‘aanklampend terugkeerbeleid’ klampt de Moor zich vooral vast aan illusies. Van het verbeteren van de uitstroom uit het land (terugkeer) is amper sprake, laat staan van maatregelen om de instroom naar het land in te dammen.”

Bron: Vlaams Belang