De Moor vraagt nu ook kerkfabriek om plaatsen voor asielopvang

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor(cd&v) heeft aan de parochiale afdelingen, de congregaties en de kerkfabrieken van de bisdommen gevraagd of ze opvangplaatsen voor asielzoekers kunnen vrijmaken.“Onvoorstelbaar waar de Moor overal schaamteloos durft aankloppen om asielzoekers onder te brengen”, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas.

Omwille van de enorme instroom van asielzoekers in ons land is de federale regering op zoek naar duizenden extra opvangplaatsen voor asielzoekers. Maar het draagvlak daarvoor is bij de bevolking compleet zoek. Ook bij de gemeentebesturen in Vlaanderen is er amper nog steun voor. Meer dan 75 procent van de gemeenten geeft aan geen extra opvangplaatsen voor asielzoekers te willen. 

“DAT MEN NU OOK BIJ KERKFABRIEKEN AANKLOPT, TOONT AAN HOE HOPELOOS DE SITUATIE IS”

“Deze situatie leidt jammer genoeg niet tot het inzicht bij de Moor dat er te veel asielzoekers ons land binnenkomen”, zegt Pas. “Het enige waar de staatssecretaris de mond van vol heeft, is het creëren van meer opvangplaatsen.” Eerder kregen ook verschillende havens al een omzendbrief van het kabinet van de Moor met de vraag of ze opvangplaatsen konden vrijmaken. “Dat men nu ook bij kerkfabrieken aanklopt, toont aan hoe hopeloos de situatie is”, aldus de fractieleider.

Vorige maand werden niet minder dan 2.399 asielaanvragen geregistreerd en die massale asielstroom blijft aanhouden. Voor dit jaar werd een historisch hoog opvangbudget voorzien van maar liefst 703 miljoen euro. “We weten zelfs niet of dat bedrag zal volstaan als er niets wordt gedaan aan de huidige instroom”, besluit Pas. “We kunnen het niet genoeg herhalen: de vloedgolf aan asielzoekers is het probleem, niet het aantal opvangplaatsen.”

Bron: “Vlaams Belang