Laat criminelen hun straf uitzitten in het land van herkomst

Het Vlaams Belang pleit er nogmaals voor om criminele vreemdelingen hun straf te doen uitzitten in het land van herkomst.Dat zou de financieel een enorm groot voordeel opleveren”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.Het zal ook een einde maken aan de overbevolking in de gevangenissen.”

De Waalse liberalen van de MR stellen voor om gevangenen te laten betalen voor hun verblijf in de cel. Het Vlaams Belang vindt het MR-voorstel weinig realistisch klinken en betreurt dat er nog steeds geen werk werd gemaakt van een echte aanpak voor de financieringsproblemen van onze gevangenissen. “Maar liefst 43 procent van de gedetineerden heeft geen Belgische nationaliteit, daar kan echt bespaard worden”, aldus de Vlaams Belang-fractievoorzitter.

“MAAR LIEFST 43 PROCENT VAN DE GEDETINEERDEN HEEFT GEEN BELGISCHE NATIONALITEIT, DAAR KAN ECHT BESPAARD WORDEN”

Enkele weken geleden bleek uit cijfers die Pas opvroeg bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat meer dan 40 procent van de gevangenen in dit land niet beschikt over de Belgische nationaliteit. Zowat 30 procent van de totale gevangenisbevolking verblijft bovendien illegaal in het land. “Stellen dat vreemdelingen zwaar oververtegenwoordigd zijn in de Belgische gevangenissen is geen overdrijving”, aldus Pas. “ Ze maken ‘slechts’ 13 procent van de bevolking uit, maar in de gevangenissen ligt hun aantal meer dan drie keer zo hoog. En in die cijfers zijn degenen die beschikken over de dubbele nationaliteit niet eens inbegrepen.”

“Illegalen, en zeker ook criminele vreemdelingen, moeten naar hun land van herkomst worden teruggestuurd. Daarvoor moet de politieke, diplomatieke en economische druk op betrokken herkomstlanden worden opgevoerd”, besluit Pas. “Het uitzicht op een gevangenisstraf in het thuisland zal sowieso al een ontradend effect hebben op potentiële buitenlandse criminelen. Het zou niet alleen een oplossing bieden voor het aanslepende probleem van de overbevolking in onze gevangenissen, maar ook een fikse besparing opleveren. De kostprijs van het gevangeniswezen dit jaar wordt begroot op 738.201.000 euro. 317.426.430 miljoen daarvan wordt toegeschreven aan gevangenen zonder de Belgische nationaliteit.”

Bron: “Vlaams Belang