Vlaams Belang herhaalt oproep tot bijkomende screening asielzoekers uit Irak en Syrië

In Hasselt werd een 44-jarige Iraakse man opgepakt die verdacht wordt van onder meer oorlogsmisdaden en terroristische activiteiten. De man verbleef al sinds 2015 in het land als erkend vluchteling. Het voorval doet denken aan de 38-jarige Syriër die eind maart werd ontmaskerd als oorlogscrimineel en ook reeds sinds 2015 in ons land verbleef.“Het Vlaams Belang herhaalt de oproep die we toen ook deden om iedereen die sinds 2015 het land binnenkwam en waarvan geweten is dat ze een tijd in Syrië of Irak verbleven, bijkomend te screenen”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas.

De Iraakse man zou lid geweest zijn van de islamitische terreurorganisatie Al Qaeda en mee verantwoordelijk zijn voor verschillende bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hij woont ondertussen al sinds 2015 in ons land en werd hier erkend als vluchteling. “Dit is de tweede keer op korte tijd dat een zogenaamde ‘vluchteling’ ontmaskerd wordt als terrorist”, zegt Pas. “Het toont het gevaar aan van de massale en ongecontroleerde instroom van asielzoekers.”

“HET KAN BIJNA NIET ANDERS DAN DAT ER NOG ALS VLUCHTELING ERKENDE INDIVIDUEN RONDLOPEN IN ONS LAND MET EEN TERRORISTISCH VERLEDEN”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) heeft ondertussen de vluchtelingenstatus van de Irakese man ingetrokken. “We moeten ons vooral afvragen hoe het zover kon komen dat zo iemand ooit als vluchteling in ons land erkend kon worden”, reageert de Vlaams Belang-fractieleider. “Het kan bijna niet anders dan dat er nog als vluchteling erkende individuen rondlopen in ons land met een terroristisch verleden. Men heeft duidelijk amper gescreend in deze periode.”

Volgens het Vlaams Belang is er daarom dringend nood aan een bijkomende screening van wie sinds 2015 het land binnenkwam en waarvan geweten is dat ze minstens een tijd in Syrië of Irak verbleven. “Het gaat om de openbare veiligheid”, aldus Pas. “De federale regering heeft hier duidelijk aan verzaakt, we moeten te allen koste vermijden dat er alsnog ongelukken gebeuren.” Pas ondervroeg de Moor hierover recent in het parlement, maar een bijkomende screening was volgens de staatssecretaris niet noodzakelijk. “Ik vraag me af of de staatssecretaris hier nu nog steeds zo over denkt”, besluit de fractieleider. “Het zou alleszins van weinig verantwoordelijkheidszin getuigen.”

Bron: “Vlaams Belang