Onderzoekscommissie bpost nodig na gesjoemel met consultancyopdrachten zonder aanbesteding

Volgens de Tijd kreeg consultant McKinsey miljoenen euro’s van bpost zonder een wettelijk vereiste aanbesteding.“Er lijkt maar geen einde te komen aan het gesjoemel bij bpost”, zegt Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas(Vlaams Belang).“Of het nu gaat over de bedeling van kranten of de lonen van bevriende consultants, het is het geld van de belastingbetaler dat in het rond gegooid wordt. Wie het belang van een onderzoekscommissie nu nog ontkent, is ziende blind.”

Bij bpost wordt er voor strategische opdrachten al lang beroep gedaan op consultancybedrijven en bij voorkeur McKinsey. Volgens de wetgeving op de overheidsopdrachten is hiervoor een aanbesteding verplicht, maar het postbedrijf wees die taken regelmatig onderhands toe wegens de urgentie en de nood aan specifieke expertise. De banden tussen bpost en McKinsey zijn zo verweven dat de consultant op elk belangrijk dossier weegt. Zowel vroeger als nu hadden verschillende managers en bestuurders van bpost een verleden bij McKinsey. Omwille van de vele malversaties vraagt voogdijminister Petra De Sutter (Groen) om de stemming over de kwijting van de bpost-bestuurders op de algemene vergadering woensdag uit te stellen. De Sutter zelf zal deze voormiddag verdere toelichting geven in de Kamercommissie Overheidsbedrijven.

“BOVENDIEN KAN MEN ZICH AFVRAGEN OF HET WEL VERSTANDIG IS OM MEDEWERKERS DIE TWEE JAAR MET VERTROUWELIJKE INFORMATIE OP HET KABINET WERKTEN OPNIEUW NAAR BPOST TE STUREN”

Er lijkt maar geen einde te komen aan het gesjoemel bij bpost”, zegt Pas. “De wet op de Overheidsopdrachten is er net om de vriendjespolitiek aan te pakken, maar dit legt bpost gewoon naast zich neer. Of het nu gaat over de bedeling van kranten of de lonen van bevriende consultants, het is het geld van de belastingbetaler dat in het rond gegooid wordt.”

Het Vlaams Belang herhaalt haar eis voor een onderzoekscommissie naar bpost. “Wie het belang hiervan nu nog ontkent, is ziende blind”, besluit Pas. “Over de door bpost gedetacheerde medewerkers op het kabinet van De Sutter en de beslissing om hen terug te sturen, is nog lang niet alles gezegd. Bovendien kan men zich afvragen of het wel verstandig is om medewerkers die twee jaar met vertrouwelijke informatie op het kabinet werkten opnieuw naar bpost te sturen. De onderste steen moet bovengehaald worden.”

Bron: “Vlaams Belang