Vlaams Belang wil premier De Croo horen over Iraans visumschandaal

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib(MR) zou van premier Alexander De Croo(Open Vld) groen licht hebben gekregen om visa uit te reiken aan een Iraanse delegatie. Het Vlaams Belang wil hem dan ook opvorderen voor de extra commissie Buitenlandse Zaken die morgen in de Kamer plaatsvindt.“Niet alleen de Brusselse, maar ook de top van de federale regering ligt onder de knoet van Iran”, zegt Vlaams Belang-fractieleider in de Kamer Barbara Pas.“De Croo moet het parlement hier zo snel mogelijk uitleg over komen verschaffen. Het is alvast duidelijk dat met het ontslag van Pascal Smet als Brussels staatssecretaris het laatste nog niet gezegd is in dit Iraans visumschandaal.”

Afgelopen weekend diende Pascal Smet (Vooruit) zijn ontslag in als staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke regering. Hij had Alireza Zakani, de burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran, in Brussel uitgenodigd voor het internationale stedencongres ‘Brussels Urban Summit 2023′. De burgemeester is de ex-chef van de Basij, een paramilitaire eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde en was in die functie verantwoordelijk voor het bloedig neerslaan van Iraanse dissidenten. Bij zijn ontslag verwees Smet naar de rol van Lahbib die als minister van Buitenlandse Zaken de visums gaf voor de twaalfkoppige Iraanse delegatie. Het kabinet van Lahbib zou echter advies gevraagd hebben aan het kabinet van premier De Croo. Die uitte hier geen bezwaar tegen, naar eigen zeggen uit schrik dat dit een majeur diplomatiek incident met Iran zou uitlokken.

“DE CROO HEEFT HEEL WAT UIT TE LEGGEN”

“Gisteren beweerde De Croo bij VTM nog dat enkel de Brusselse regering verantwoordelijk is voor dit Iraans visumschandaal”, zegt Pas. “Vandaag blijkt dat De Croo zelf het ayatollah-regime vooral niet wou beledigen. Niet alleen de Brusselse, maar ook de top van de federale regering ligt onder de knoet van Iran. De Croo heeft heel wat uit te leggen.”

Volgens het Vlaams Belang zijn de gevolgen van de zogenaamde Irandeal en de uitlevering van de Iraanse terrorist Assadollah Assadi veel groter dan de federale regering had verwacht. “Het is moeilijk om dit alles los te zien van de gebeurtenissen van enkele weken terug”, aldus ook Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang). “De regering heeft voor de uitlevering van een veroordeelde terrorist aan Iran terecht hevige kritiek te verduren gekregen, onder meer van de Iraanse oppositie. De Croo gaf hiermee namelijk aan dat België te chanteren is. Het Vlaams Belang heeft meermaals gewaarschuwd dat Iran zich hierdoor gesterkt zou voelen om die chantage op te drijven en dat lijkt jammer genoeg ook exact wat gebeurd is. De Iraniërs werden met de rode loper ontvangen in Brussel omwille van de angst dat indien ze niet ontvangen zouden worden, dit het leven in gevaar zou kunnen brengen van Europeanen die onterecht in een Iraanse cel zitten.”

Bron: “Vlaams Belang