Het Vlaams Belang toonde zich van bij het begin zeer kritisch tegenover de migratiedeal die Europa met Tunesië heeft gesloten.“We betwijfelen ten zeerste of de deal het gewenste effect zal hebben”, liet fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas toen woordelijk optekenen. Vandaag is de deal nauwelijks een week oud, en geven de cijfers al aan dat die twijfel gegrond is. De illegale migratie vanuit Tunesië is sinds de migratiedeal alleen maar gestegen.
Cijfers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties geven aan dat vorige week een recordaantal van 7.359 illegale migranten vanuit Tunesië Italië bereikten. Het vorige record, 6.431, werd amper een week eerder gevestigd. In 2023 kwamen al ruim 51.500 illegalen uit Tunesië in Europa aan. In 2017 waren dat er op een heel jaar tijd tien keer minder: 5.200. “De Tunesische president Kais Saied kreeg bij de deal één miljard euro om de illegale migratie naar Europa aan banden te leggen”, aldus Pas. “Welbesteed kan je die grote som niet noemen.”
“AUSTRALISCH MODEL IS DE OPLOSSING TEGEN MENSENSMOKKEL EN ILLEGALE MIGRATIE”
Deals zoals deze met Tunesië bieden geen duurzame oplossing voor de massale illegale immigratie naar Europa en doen de menselijke drama’s op de Middellandse Zee niet ophouden. Dat werd na nauwelijks één week al voldoende bewezen. Het Vlaams Belang is hierover hoegenaamd niet verbaasd. “Haastig werk leidt zelden tot goed resultaat”, vervolgt Pas. “En voor de Europese Commissie moest er vooral snel een akkoord worden gesloten met Saied, zonder dat iemand kon bevestigen of de Tunesische president überhaupt in staat was om de migratie en de mensensmokkel tegen te gaan. Zoals ik al stelde toen de deal werd gesloten, heeft niemand enig zicht op de praktische uitvoering ervan.”
“We moeten voluit gaan voor een Europese variant van het Australische model”, besluit Pas. “Als je illegaal Europa probeert binnen te komen, heb je geen recht op een asielprocedure en moet je worden overgebracht naar een veilig derde land waar men asielopvang kan bieden of een terugkeer naar het land van herkomst voorbereidt.” Voor het Kamerlid moet Europa ontwikkelingshulp, investeringen, handelsvoordelen en samenwerkingsverbanden met derde landen laten afhangen van hun bereidheid om de illegale migratie tegen te gaan en om onderdanen terug te nemen. Europa heeft de economische macht om onwillige landen tot meer medewerking te dwingen.
Bron: “Vlaams Belang“