“Geen kosten op de sterfhuizen die Kamer en Senaat zijn”

De audit van het Rekenhof over het federale parlement, die gevraagd was na het schandaal rond de extra vergoedingen van parlementairen, brengt verscheidene dossiers van gebrekkig beheer aan de oppervlakte, vooral inzake infrastructuurwerken.“Het gebouw waarin Kamer en Senaat vergaderen staat symbool voor België”, zegt Vlaams Belang-fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.“Het is bouwvallig, geldverslindend en vooral overbodig. De beide halfronden moeten dringend een andere invulling krijgen.”

Omdat België volgend jaar voorzitter van de Europese Unie is en omdat het in 2030 haar tweede eeuwfeest wil vieren, hebben Kamer en Senaat enkele jaren geleden beslist tot een gemeenschappelijk renovatieproject. “Men wou hoge internationale gasten niet ontvangen in een aftands gebouw waar de brokstukken al sinds 2020 van de muren vallen”, aldus Pas. “Maar zoals steeds in dit land, wordt er sinds de eenstemmigheid over het voornemen tot renovatie enkel nog ruzie gemaakt over het project.”

“RENOVATIE IS NODIG, MAAR VOORAL EEN ANDERE INVULLING”

Het Rekenhof stootte enkele keren op wanbeheer bij de doorlichting van het federale parlement. Zo blijkt een vernieuwde vergaderzaal geen vier maar ruim zes miljoen euro te kosten, zorgt onduidelijkheid over de stabiliteit van het gebouw voor vertraging bij de renovatie van het Mezzanine-restaurant, en is er discussie over een verbouwfactuur van vijf miljoen euro. “Ook maken Kamer en Senaat nu al twee jaar ruzie over de renovatie van de ramen”, vervolgt Pas. “Foutieve gunningsprocedures, heropstarten van overheidsopdrachten en eindeloos zonder enig resultaat bakkeleien in de bestuurscomité’s van Kamer en Senaat. Belgischer kan het moeilijk worden.”

Voor het Vlaams Belang heeft het historische gebouw uiteraard renovatie nodig, maar niet op deze manier. “Het gebouw moet vooral een volledig andere invulling krijgen, want nu maakt men kosten op twee sterfhuizen”, besluit Pas. “De jaarlijks 41 miljoen euro kostende Senaat is als instelling compleet overbodig en moet eindelijk eens afgeschaft worden. In de Kamer wordt wel nog wetgevend en controlerend werk gedaan, maar ook die instelling zal compleet overbodig worden wanneer we alle bevoegdheden naar de deelstaten overhevelen.”

Bron: “Vlaams Belang