Straatintimidatie moet daadwerkelijk bestraft worden

Maar liefst 95 procent van de vrouwen voelt zich onveilig voelt op straat83 procent werd ook al daadwerkelijk lastiggevallen.Zolang men de oorzaak van het probleem niet durft benoemen, de ontspoorde massamigratie en de totaal gefaalde integratie, kan er geen werk gemaakt worden van een oplossing”, zegt fractieleider in de Kamer Barbara Pas. Het Vlaams Belang pleit ook voor zwaardere straffen voor de daders.

Onderzoek van het internationale initiatief Stand Up Against Street Harassment bracht aan het licht dat zeker 83 procent van de vrouwen werd al lastiggevallen op straat. Negen op de tien vermijden uit angst hiervoor sommige plaatsen of tijdstippen, maken al zeker geen gebruik meer van het openbaar vervoer, of zijn geheel bedekkende kledij beginnen dragen. Bij vrouwen onder de 34 jaar gaat het met 97 procent om zowat iedereen. “Van wie effectief lastiggevallen werd, stapt slechts de helft naar de politie”, aldus Pas. “Het zijn cijfers die te denken geven, maar ons zeker niet verwonderen.”

“MET DE MASSAMIGRATIE KWAM ER TOENEMEND GEBREK AAN RESPECT VOOR DE VROUW”

Het Kamerlid wijst erop dat er na de spraakmakende documentaire ‘Femme de la rue’ uit 2012, weliswaar een seksismewet is gekomen, maar dat deze haar doelstelling compleet is voorbijgeschoten, zoals ze destijds ook heeft voorspeld. “De plastische chirurg Jeff Hoeyberghs raakte omwille van zijn vulgariteiten ondertussen door deze wet wel veroordeeld. Maar zij die op straat effectief een bedreiging vormen voor vrouwen, genieten vandaag nog steeds – zoals de reportagemaakster van ‘Femme de la rue, Sofie Peeters, het vandaag in de media verwoordt – van een volledige straffeloosheid.”

Net als het Vlaams Belang, wil 94 procent van de vrouwen de daders van straatintimidatie eindelijk bestraft zien. “Het probleem moet bij de wortel worden aangepakt, maar daarvoor is het nodig het te benoemen”, besluit Pas. “Met de massamigratie kwam er toenemend gebrek aan respect voor de vrouw. Om onze steden en om het openbaar vervoer opnieuw veilig te maken voor vrouwen, is er niet enkel meer cameratoezicht en meer blauw op straat nodig, en een daadwerkelijke vervolging en zwaardere bestraffing van de daders, maar moet ook de subsidiëring van de islam stoppen.”

Bron: Vlaams Belang”