Enkel Vlaams Belang verwierp voor boeren nefaste Mercosur-akkoord

Als enige partij in Vlaanderen heeft het Vlaams Belang het landbouwluik van het Mercosur-akkoord, dat onze landbouw oneerlijke concurrentie aandoet, steeds verworpen.“Juist omdat we sinds jaar en dag de bezorgdheden van de boeren delen”, zegt Kamerlid Erik Gilissen.“Vier jaar geleden heb ik hiertoe al een voorstel van resolutie ingediend, dat, helaas voor de boeren, door alle andere partijen feestelijk werd weggestemd.”

Net zoals fractievoorzitter Barbara Pas in de plenaire vergadering van de Kamer, is ook Gilissen absoluut niet te spreken over de huidige steunbetuigingen vanwege de andere partijen voor de boeren. “Pure schijnheiligheid. Zij hebben alle Europese klimaat- en milieuregelneverij die de landbouw verstikt mee goedgekeurd en uitgevoerd”, aldus het Kamerlid. “Alle andere partijen stemden ons voorstel van resolutie om het landbouwluik van het Mercosur-akkoord te verwerpen weg.”

“DE ANDERE PARTIJEN KONDEN DE POORT NIET WIJD GENOEG OPENZETTEN VOOR PRODUCTEN UIT ZUID-AMERIKA”

“Dat landbouwluik maakt onze eigen Tiense suikerproducenten kapot door oneerlijke concurrentie vanuit Latijns-Amerika”, vervolgt Gilissen. “En voor de vleesproductie geldt net hetzelfde.” Het Kamerlid wijst erop dat de veeteelt en de suikerproductie in Latijns-Amerika niet voldoet aan dezelfde ecologische normen die de EU zichzelf oplegt, ook op het vlak van dierenrechten. “Voeding en landbouw is een strategische sector. Zowat de enige waarin we nog exporteren. En ook dit willen de globalistische partijen nu, met het Mercosur-akkoord, aan het buitenland verkopen.”

Op 30 januari 2020 diende Gilissen in de Kamer reeds een voorstel van resolutie in ter verwerping van het landbouwluik van het Mercosur-vrijhandelsakkoord. Er werden diverse hoorzittingen georganiseerd waarop landbouworganisaties en zelfs een afgevaardigde van Tiense suiker, de nefaste impact van dit akkoord zijn komen toelichten. “Het was allemaal boter aan de galg”, merkt Gilissen tot slot op. “Ons voorstel van resolutie werd uiteindelijk op 20 september 2023 in de commissie weggestemd door alle andere partijen, inclusief de cd&v. En de partijen N-VA en open Vld, die nu naar eigen zeggen de boeren steunen, hadden ondertussen zelfs een eigen voorstel ingediend om het akkoord, inclusief het landbouwluik, zo snel mogelijk te ondertekenen, en op die manier de grenzen open te zetten voor nog meer import van landbouwproducten vanuit Zuid-Amerika.”

Bron: “Vlaams Belang