Zoveelste uitstel over partijfinanciering is volslagen zinloos

Het Vlaams Belang is het radicaal oneens met een zoveelste uitstel van de hervorming van de partijfinanciering.“Het is een volkomen zinloos uitstel, na het jarenlang tijd winnen met hoorzittingen en rapporten allerhande. De standpunten van de partijen zijn voldoende bekend”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas.“Wat het Vlaams Belang betreft, onze kaarten liggen al heel lang op tafel: de partijfinanciering moet gehalveerd. En intussen zijn we uiteraard steeds bereid om een wisselmeerderheid te leveren voor elk voorstel dat partijdotaties vermindert.”

In de Kamercommissie Grondwet wou de PS naar eigen zeggen een nieuwe poging wagen om hervorming van de partijfinanciering nieuw leven in te plaatsen. Er werd voorgesteld om elke fractie tegen 22 februari te laten reageren op elk van de 34 voorstellen van ‘We need to talk’, waarna er op 28 februari overlegd zal worden. “Het burgerpanel ‘We need to talk’, kennen we vooral van de tenenkrullende vertoning vorige week in de commissie. De panelleden in kwestie hadden drie weekends lang in Brussel vergaderd over de partijfinanciering, waren vervolgens vol verwachting naar de Kamer gekomen, om dan met lege handen naar huis terug te keren”, aldus Pas. “De burgerpanels van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) blijken al een even groot fiasco als haar dure volksbevraging.”

“VIVALDI ZAL DE IN HET REGEERAKKOORD BELOOFDE HERVORMING NOOIT UITVOEREN”

Het is voor het Kamerlid al langer duidelijk dat de Vivaldi-meerderheid haar eigen regeerakkoord, waarin ze een hervorming van die financiering beloofde, nooit zal uitvoeren. “Om tot die constatatie te komen hadden we deze schijnvertoning van een zoveelste uitstel niet nodig”, aldus nog Pas. “We dienden voorstellen in om de partijfinanciering te halveren, maar daar stemmen ze stuk voor stuk tegen.”

Het Vlaams Belang wil na de verkiezingen onmiddellijk werk maken van een halvering van de compleet uit de hand gelopen partijfinanciering. “Politieke Partijen kunnen het met heel wat minder”, besluit de fractievoorzitter. “Er moet op het hele politieke gebeuren bespaard worden. En dan heb ik het niet enkel over de partijfinanciering, maar zeker ook over de afschaffing van de dure grap die de Senaat is, en de afschaffing van het overbodige provinciale niveau en van het al even overbodige koningshuis.”

Bron: “Vlaams Belang