Het Vlaams Belang is tevreden dat de testcapaciteit in het kader van de coronacrisis eindelijk is uitgebouwd, “zij het veel te laat”. De rechtsnationalistische partij vraagt zich echter af waarom die testcapaciteit nu onderbenut wordt. Zo bericht het Rode Kruis dat ze 11.000 stalen kon testen, maar dat ze er slechts 518 kreeg toegestuurd. Het Vlaams Belang roept de overheid daarom op om de regels – over wie in aanmerking komt en wie niet – zo snel mogelijk te versoepelen en pragmatisch toe te passen. “Want meten is weten”, klinkt het bij Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang).
Afgelopen weekend kwam een nieuw zeer in de aanpak van de coronacrisis door premier Sophie Wilmès (MR) en volksgezondheidsminister Maggie De Block (Open Vld) naar boven. Nadat eerst de testcapaciteit ondermaats was, omdat er in aanloop naar de crisis in januari en februari te weinig voorzorgen werden genomen, blijkt nu ook dat de laattijdig opgebouwde testcapaciteit amper gebruikt wordt. “De afgelopen weken hadden we 11.000 testen kunnen analyseren, maar we kregen er van het nationaal referentielabo in Leuven maar 518 toegestuurd”, klonk het eerder bij het Rode Kruis. En ook een VRT-bevraging bij ziekenhuizen maakte duidelijk dat slechts een beperkt deel van de testcapaciteit benut wordt. Hetzelfde maakte de beroepsvereniging van erkende laboratoria duidelijk.
Vlaams Belang wil maximaal testcapaciteit benutten en begrijpt “tenenkrullend getreuzel” regering niet: “Meten is weten”
“Het onderbenutten van de testcapaciteit zou te wijten zijn aan een gebrek aan regels rond wie in aanmerking kan komen. Maar dit zou nochtans geen probleem mogen zijn – het is beter om te breed dan te smal te meten”, vindt Dominiek Sneppe. “Meten is immers weten. Uitgebreid testen moet een cruciale pilaar zijn in een exitstrategie, als die tenminste ooit eens wordt uitgebouwd. Maar het is even duidelijk als betreurenswaardig dat de regering-Wilmès deze crisis niet onder controle heeft. Het parlement werd buitenspel gezet, maar deze falende regering schuift haar verantwoordelijkheid af op een veelheid aan overlegorganen. Politici zijn amper nog te zien en het zijn de virologen als Marc Van Ranst die dit vage geknoei op hun eentje mogen uitleggen.”
Concreet roept het Vlaams Belang op om een exitstrategie uit te bouwen met een duidelijk draaiboek zoals in Oostenrijk. De tijdslijn van deze exitstrategie kan gebaseerd worden op de evaluatie van de cijfers, zo meent de partij nog, “maar als we wachten tot wanneer de cijfers ons inhalen, verliezen we zowel tijd als welvaart en ontneem je onze mensen zekerheid. Zekerheid is iets waar de mensen nu naar snakken, en deze regering geeft alleen vaagheid in ruil. Test dus nu zoveel mogelijk, zodat we zo snel mogelijk een lockdown-exit kunnen plannen.”