Het Vlaams Belang reageert zeer kritisch over de laatste feiten rond de ontwikkeling van de zogenaamde ‘coronatracing-app’. Na het debacle met de mondmaskers, waarbij de federale regering eerst een partijgenoot van minister Maggie de Block (Open Vld) onder de arm nam om later in zee ging met een zeer obscure postbusfirma, lijkt de overheid zich opnieuw aan dezelfde steen te gaan stoten. “Het gunnen van deze belangrijke opdracht aan een bedrijfje van iemand die zich met elektrische deelsteps bezig houdt, doet meer dan de wenkbrauwen fronsen”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Erik Gilissen.
De overheidsopdracht om een app te ontwikkelen om mensen te waarschuwen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een coronapatiënt, wordt uitbesteed aan de Brusselse firma ‘Devside’. Onderzoek wijst echter uit dat het opnieuw om een eerder obscuur bedrijfje gaat. Tech-specialist Thomas Smolders achterhaalde zo dat het bedrijfje amper 12 volgers op Facebook en 18 volgers op Twitter heeft en met valse recensies werkt.
Vlaams Belang eist helderheid over procedure, maar ook over privacy-gevolgen en of de app al dan niet verplicht wordt
Er zijn echter meerdere verontrustende indicatoren. Het bedrijfje blijkt het geesteskind van Brusselaar Jean-Paul de Ville de Goyet, de man achter de elektrische deelsteps Troty, maar ook achter het bedrijfje Pumbby, waarmee hij reeds de binnenkant van een rechtszaal zag wegens het niet-naleven van niet-concurrentiebeding en dat na amper twee jaar reeds over kop ging.
Het Vlaams Belang eist minstens openheid over de redenen waarom net dit bedrijfje werd geselecteerd voor de opdracht, en wil ook dat klare wijn wordt geschonken over de kostprijs ervan. “Er moet daarnaast dringend klaarheid komen over de gevolgen voor de privacy van deze app”, besluit Gilissen. “Net als over hoe en door wie de data zal verwerkt worden, en over het al dan niet vrijwillige karakter van deze app.”