“Het kan niet de bedoeling zijn dat een wet zoals de seksismewet de vrije meningsuiting aan banden legt”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Wanneer de seksismewet in conflict komt met dit grondrecht, moet ze worden afgeschaft. En dat is niet enkel de visie van het Vlaams Belang maar ook deze van vooraanstaande juristen.” Verder bemerkt de partij ook dat de wet niets heeft verholpen aan de oorspronkelijke problematiek en doelstelling: namelijk intidimidatie van vrouwen op straat.
De zware veroordeling van plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs wegens uitspraken tijdens een lezing voor Gentse studenten weekte al snel veel negatieve reacties los. Zo bijvoorbeeld bij de voorzitters van Vlaams Belang, N-VA en MR. “Allemaal heel begrijpelijke reacties”, aldus Pas. “Het is ronduit angstaanjagend om in een maatschappij terecht te komen waarin meningen bestreden worden met geldboetes en gevangenisstraffen.”
“Met deze seksismewet vindt iedereen die een hond wil slaan wel een stok”
“Maar ook uit academische hoek werd heel scherp gereageerd”, stelt Pas vast. “Zo stelde Professor discriminatierecht aan de Université Saint-Louis in Brussel Jogchum Vrielink dat de seksismewet beter kan worden afgeschaft. Volgens hem is de seksismewet te ruim waardoor zowat alles er onder kan passen, en zijn er andere, minder vrijheidsbeperkende instrumenten.” Ook Hoeyberghs’ veroordeling wegens ‘aanzetten tot haat’ vindt de professor kort door de bocht.
“Naast professor Vrielink zeggen ook advocaten en strafpleiters dat de straf voor Hoeyberghs zwaar is en stellen ze zich openlijk vragen bij de wetten op basis waarvan het vonnis werd uitgesproken”, besluit Pas, die hierover staatssecretaris voor Gendergelijkheid Sarah Schlitz (Ecolo) zal interpelleren. “Het recht op vrije meningsuiting mag om geen enkele reden worden beperkt en we moeten alle bestaande wetgeving die dit mogelijk doet, zoals de seksismewet, aan een revisie onderwerpen en en schrappen waar nodig.”