De zaal van het ICC in Gent was zondag tot in de nok gevuld voor het programmacongres van het Vlaams Belang rond veiligheid.
Terwijl de criminaliteit in de meeste Europese landen daalt, zit ze in België in de lift. Het fenomeen is al lang geen monopolie meer van de grootsteden. Ook landelijke dorpen worden
steeds vaker geviseerd door criminelen van alle slag. De criminaliteit breidt als een inktvlek uit over heel Vlaanderen. Jaarlijks is een kwart van de bevolking slachtoffer van een crimineel feit. Eén op drie Vlamingen voelt zich onveilig.
Zowat elke partij heeft vandaag, in aanloop van de verkiezingen, plots “veiligheid” als thema ontdekt. Zelfs Di Rupo gaf vorige week te kennen dat er dringend werk moet van gemaakt worden… Zeer geloofwaardig klinkt dat allemaal niet van partijen die er, na verkiezingen, nooit prioriteit van maakten.
Ook inzake veiligheid blijft het Vlaams Belang de kar trekken en de druk op de ketel houden. Met dit “Kies veilig-congres” werd dat nog maar eensduidelijk in de verf gezet. Samen met mijn collega in de Kamer Annick Ponthier en VBJers Tom Van Grieken, Bob De Brabandere en Femke Pieters stelde ik op het congres het “STOP-onveiligheidsplan” voor, een allesomvattend veiligheidsplan van onze volkspartij. Met dit STOP-onveiligheidplan wil onze partij weerwerk bieden tegen de heersende straffeloosheid. Het STOP-plan biedt 50 concrete maatregelen voor veilige steden en gemeenten. Zo dient er in elke gemeente een veiligheidsschepen te komen en dient de gevangeniscapaciteit te worden verhoogd van 9000 naar 15000.
Het wordt immers tijd dat de angst van kamp verandert. Niet langer de burger, maar de crimineel moet schrik hebben. Het recht op veiligheid is immers een elementair mensenrecht. Dat recht garanderen, is een kerntaak van de overheid. En dus ook van de lokale besturen. Het STOP-onveiligheidplan van het Vlaams Belang biedt daarom een echt alternatief voor het falende veiligheidsbeleid in onze steden en gemeenten. Over de oorzaken van de criminaliteit kan immers nog jaren gediscussieerd worden. Eén zaak kan echter niet langer ter discussie staan: de onveiligheid in onze straten moet nu een halt worden toegeroepen!