Aan Daens

Naar aanleiding van de 175ste geboortedag van Daens ondernam het Priester Daensfonds heel wat initiatieven zoals de samenstelling van een gelegenheidsboek “Aan Daens”. In het gedenkboek staan teksten van mensen uit zowat alle politieke partijen, inclusief Gerolf Annemans en ondergetekende.

Van zodra de auteurslijst bekend raakte, schreeuwde extreem links moord en brand. ABVV-kopman Rudy De Leeuw liet de organisatoren weten dat hij niet aanwezig zou zijn op de persvoorstelling van het boek. “Wij worden nu geconfronteerd met een auteurslijst waarop ook mensen van Vlaams Belang en andere extreemrechtse figuren staan. Dat is voor ons allesbehalve aangenaam en wij betreuren dit dan ook heel erg. Indien we vooraf op de hoogte waren geweest, dan hadden we geweigerd.”, aldus De Leeuw. Ook PVDA-voorzitter Peter Mertens en Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke “voelen zich bekocht” en kwamen evenmin naar de persvoorstelling.

Uiteraard gaat het niet om de inhoud van de bijdragen die Gerolf en uw dienaar schreven. In één boek staan met de baarlijke duivels van het Vlaams Belang, dat is blijkbaar het ergste dat een mens kan meemaken…

De voorzitter van het Priester Daensfonds zette bij de boekvoorstelling in het stadhuis in Aalst gisteren de puntjes op de i. Hij stelde duidelijk dat ze niet meedoen aan uitsluiting en een open dialoog voeren met iedereen. Zo hoort het ook.

Daens en de daensisten stonden voor rechtvaardigheid, democratie, solidariteit, identiteitsbeleving in eigen taal en cultuur, de verstrengeling van sociale eisen en Vlaamse ontplooiing. Die begrippen vormden de hefbomen voor een prioritair gestelde armoedebestrijding. Ook vandaag is sociale rechtvaardigheid uitgangspunt nummer één voor een leefbaar Vlaanderen. Uit het leven van Daens blijkt dat als men iets ten gronde wil veranderen aan de samenleving, men altijd op muren van onbegrip, onwil en tegenstand botst. En ook: dat men nooit mag opgeven. Denk daaraan als we op de barricaden staan.