Straffe woorden, nu nog straffe daden

Straffe woorden, nu nog straffe daden, dat was mijn reactie op de heisa omtrent de tweet over illegalen in het Maximiliaanpark van staatssecretaris Theo Francken. Samen met mijn partij steun ik Francken volmondig in zijn woorden, maar wij willen nu ook daden zien.

Kijken we maar naar de recentste cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken. Daaruit blijkt dat amper een kwart van de opgepakte illegalen in het park overgebracht werden naar een gesloten centrum met het oog op repatriëring. Van de 544 illegalen die werden opgepakt tussen 9 juli en 11 september zitten er amper 147 in een terugkeercentrum. Niet minder dan 259 werden opnieuw vrijgelaten met het bevel het land binnen de 30 dagen te verlaten. Maar daar wordt zelden gevolg aan gegeven.

Zo werden van de circa 30.000 mensen die in 2016 een bevel kregen om het land te verlaten, minder dan een derde ook effectief uitgewezen. Het merendeel nestelt zich in de illegaliteit. Dat hun aandeel intussen op 200.000 wordt geschat – of zowat de bevolkingsomvang van een stad als Gent – hangt daar uiteraard nauw mee samen. Zolang een uitwijzingsbevel niet wordt gevolgd door een opsluiting in een gesloten terugkeercentrum zal het oncontroleerbare leger illegalen verder blijven aangroeien.