Politiek proces Catalonië: Nationalisme is geen misdaad

Vandaag start in Spanje het proces tegen tien Catalaanse politici en twee leiders van Catalaanse burgerorganisaties. Ze staan terecht voor hun rol in het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum van oktober 2017. Dit is een politiek proces, waarbij de fundamentele vrijheid van een volk om zijn eigen toekomst uit te stippelen op een grove manier wordt gefnuikt.

In oktober 2017 werd de Catalaanse teerling geworpen. Ondanks staatsterreur, economische chantage en zelfs politiek gevangenschap koos een duidelijke meerderheid van de Catalanen  voor onafhankelijkheid. Met een opkomst van meer dan 80 procent kon de stembusgang bovendien niet langer weggezet worden als niet representatief. Catalonië koos voor vrijheid boven Spaanse suprematie. Al snel bleek democratie echter niet meer dan een vodje papier: verschillende sterkhouders belandden in de gevangenis en de Catalaanse president Carles Puigdemont vluchtte na het afzetten van zijn regering naar het buitenland en bevindt zich nu al meer dan een jaar in België. Bij de Europese Commissie bleef het intussen angstvallig stil en ook de Belgische regering bleef in gebreke, door te weigeren de nieuwbakken Catalaanse staat te erkennen.

Vandaag gaat het proces van start tegen verschillende sterkhouders van het referendum, die omwille van het gebruik maken van hun democratisch recht blijkbaar gestraft moeten worden. Het Openbaar Ministerie heeft voor alle beklaagden samen een straf van niet  minder dan  177 jaar cel geëist.

Dit is duidelijk een politiek proces, waarbij de fundamentele vrijheid van een volk om zijn eigen toekomst uit te stippelen op een grove manier wordt gefnuikt.Het wordt ook een waar showproces, waarbij het hele gebeuren op televisie en internet live zal te volgen zijn.  Spanje heeft daarmee maar één doel voor ogen. Het feit dat men het hele proces zo in de schijnwerpers plaatst, heeft niets te maken met openheid. Het lijkt er, mede door de hoge straffen die geëist worden, eerder op dat Spanje initiatiefnemers van toekomstige democratische initiatieven wil afschrikken.

Vlaams Belang steunt de Catalanen in hun legitieme en democratische strijd voor onafhankelijkheid en zal hen vandaag dan ook een hart onder de riem steken op het Schumanplein te Brussel, waar de ANC (Assemblea Nacional Catalana) deze middag een actie plant.