“Terugkeer IS-strijders is hallucinant en volslagen onverantwoord”

“Ronduit hallucinant”, zo reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op het bericht dat drie IS-gangsters dezer dagen vanuit Turkije naar België zullen gerepatrieerd worden. Twee onder hen, met name Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, zijn immers zowat de bekendste en beruchtste IS-weduwen. Volgens het Vlaams Belang kunnen ze absoluut geen verzachtende omstandigheid kunnen inroepen. “Dat uitgerekend zij – voor een tweede keer dan nog – op kosten van de belastingbetaler naar dit land zullen overgevlogen worden, tart dan ook alle verbeelding”.

Reeds in 2014 deden de Belgische instanties hun best om het beruchte duo uit Syrië weg te halen om hier te bevallen. Alhoewel ze hier destijds alle zorg en zelfs een OCMW-uitkering toegekend kregen, en beloofd hadden alle banden met islamistische groeperingen te verbreken, keerden ze een jaar later met hun kinderen naar Syrië terug en gaven ze meermaals – bijvoorbeeld op sociale media – blijk van hun haat tegen deze maatschappij, waarvan ze nu opnieuw de voordelen opeisen.

Pas (Vlaams Belang): “Wat zal andere Syriëgangsters nu nog tegenhouden?”

Volgens Vlaams Belang is het bewijs meermaals gegeven dat deze vrouwen niet rehabiliteerbaar zijn. Dit is gewoon niet uit te leggen”, vindt Van Grieken. “Deze terroristen die dit land niet één- maar tweemaal de rug hebben toegekeerd, in het gezicht hebben gespuwd en letterlijk en figuurlijk naar het leven hebben gestaan, keren vandaag doodleuk terug om opnieuw op de rug van onze overheid te leven.

Barbara Pas, voorzitter van de Vlaams Belang-Kamerfractie, stelt dat de jihadisten moeten berecht worden in de regio waar zij hun misdaden hebben begaan. “Als er iemand recht heeft op ons medeleven, zijn het niet de IS-terroristen, maar hun slachtoffers”, aldus Pas. De politica vindt het verder choquerend dat de advocaat van het duo openlijk stelt de Belgische overheid dankbaar te zijn dat er niets in de weg werd gelegd voor de terugkeer. Pas waarschuwt tenslotte voor de precedentwaarde en een aanzuigeffect. “Wat zal andere Syriëgangsters nog tegenhouden het voorbeeld van het beruchte duo te volgen? Op die manier zal dit land op termijn nog meer tikkende tijdbommen herbergen, wat niet alleen hallucinant, maar ook volstrekt onverantwoord is.” Ze zal minister Geens hier in de Kamer over ondervragen.