In België worden nauwelijks controles uitgevoerd met betrekking tot de illegale handel in dieren en planten, zo blijkt uit cijfers die fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg. In 2019 werden slechts slechts 115 PV’s opgesteld. En in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar net een levendige handel bestaat in ‘bushmeat’, kwam het amper tot 9 PV’s. Pas pleit voor een meer doortastend optreden.
De cijfers die Pas verzamelde, geven aan dat er in 2019 304 dossiers geopend werden aangaande de illegale handel in dieren en planten: 164 in Vlaanderen, 116 in Wallonië en amper 24 in Brussel. Er werden voor deze dossiers 115 PV’s van inbreuk opgesteld: 55 in Vlaanderen, 51 in Wallonië en 9 in Brussel.
“De ondervertegenwoordiging van Brussel in de cijfers baart zorgen, de illegale handel in planten en dieren tiert juist welig in bepaalde Brusselse wijken”
Dat België een draaischijf is voor de illegale handel in bedreigde CITES-soorten, bleek eerder uit een studie van TRAFFIC, een onafhankelijke ngo die de handel in bedreigde dieren en planten zoals medicinale plantproducten, ivoor, zeepaardjes en reptielen in kaart brengt. De door Pas opgevraagde cijfers tonen verder aan dat er in 2019 49 opgezette dieren en verschillende specimen van dode dieren (skeletten, schedels…) in beslag werden genomen, alsook 229 stukken ivoor.
Het Vlaams Belang besteedt veel aandacht aan het welzijn van dieren en pleit er dan ook voor om de strijd tegen illegale soortenhandel een hogere prioriteit op de politieke agenda te geven omwille van de grote impact op biodiversiteit en de link met internationale criminaliteit. “Zowel politie, justitie, douane, leefmilieu, de belastingdiensten en het FAVV dienen een tandje bij te steken in de strijd tegen deze illegale handel.”
De schriftelijke vraag kan u hier raadplegen.