VB schrijft geschiedenis met allereerste digi-nieuwjaarsreceptie in het land: “2021 is Jaar van de Vrijheid”

Het Vlaams Belang organiseerde op 6 januari haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Maar deze keer verliep die niet zoals anders. Het hele gegeven werd digitaal georganiseerd. Wel werden naar goede traditie toespraken gehouden. Partijvoorzitter Tom Van Griekendoopte daarbij 2021 als het ‘Jaar van de Vrijheid’: “Vrijheid om onze identiteit te beleven, vrijheid om onze leiders te kiezen en onze eigen gedachten te zeggen, maar ook vrijheid om te bewegen en te ondernemen”. Dit laatste dient als referentie aan wat de partij ziet als een “zeer onhandige en disproportionele aanpak van de coronacrisis” door De Croo I en de vorige regering.

De pioniersrol van het Vlaams Belang blijft onaangetast. In de jaren ’90 was het Vlaams Belang – toen Vlaams Blok – de eerste partij met een website. We adverteerden als eersten met grote ‘billboards’ van 20 vierkante meter. Op sociale media is onze partij al bijna jaren de grootste en eind 2020 gingen we van start met een wekelijks actualiteitsprogramma op YouTube in de vorm van een studiogesprek (VB-TV); evenzeer een unicum. Op 6 januari herhaalde het Vlaams Belang nog eens zo’n ‘pionierachtig’ huzarenstukje. De partij organiseerde als eerste in het land een digitale nieuwjaarsreceptie in de vorm van een live ‘conference call’; een gigantische Teams-vergadering dus!

De kijkers hoefden dat zelfs niet te doen zonder hapje of drankje, de kaderleden die elk jaar normaliter fysiek de receptie kunnen bijwonen kregen dit jaar een heuse ‘aperobox’ toegestuurd. Op drie gigantische schermen achter Van Grieken, enkel vergezeld van een professionele presentator, kon men de deelnemers van deze conferentie gadeslaan. De nieuwjaarsreceptie had op de conferentie zelf, YouTube en Facebook meer dan 3.000 deelnemers. Ter vergelijking: traditioneel zijn ca. 400 mensen aanwezig op een nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Belang.

De spits werd afgebeten door de fractievoorzitters van het Vlaams Belang die bij deze gelegenheid een kort jaaroverzicht presenteerden. Kamerfractieleider Barbara Pas had het over “het nodige verzet tegen het ondemocratische paars-groen”, terwijl fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens het Belgische geblunder in de coronacrisis aan de kaak stelde. Gerolf Annemans (Europees Parlement) waarschuwde dan weer voor het nieuwe EU-migratiepact en Dominiek Lootens-Stael(Brussels Hoofdstedelijk Parlement) klaagde het geweld in 2020 tegen de politie aan. Guy D’haeseleer(Senaat) sloot het rijtje af en bedankte de mensen in de zorg voor hun “fantastische inspanningen” afgelopen jaar.

Jaar van de Vrijheid: “vrijheid om eigen tradities en mening uit te dragen, maar ook vrijheid van bewegen en ondernemen”

Naast zijn beste wensen aan de leden, had Van Grieken in zijn toespraak ook een niet mis te verstane boodschap voor premier Alexander De Croo (Open Vld). “Beste meneer De Croo, binnen enkele dagen leven we al 3 maanden met een avondklok. Al 3 maanden is de horeca dicht. Al bijna 3 maanden zijn kapperszaken en schoonheidssalons toe. Al maanden hebben we 1 knuffelcontact”, luidde het. “Maar toch is deze crisis precies steeds opnieuw de schuld van de bevolking en nooit van de regering. Wie heeft echter mondmaskers vernietigd? Wie heeft de tracing verknoeid? Wie heeft het testen laten stagneren? Wie klungelt met de vaccins? De vorige en deze regering, uw regering!”

Tom Van Grieken drukte daar tegenover de wens uit dat 2021 het ‘Jaar van de Vrijheid’ mag worden. “Meer dan ooit beseffen we dat vrijheid niet vanzelfsprekend is”, zo zei Van Grieken. “We waarderen vrijheid nog meer wanneer ons die wordt afgenomen: een avondklok, familie niet kunnen zien of geliefden niet kunnen vastpakken. We willen terug de vrijheid om onze tradities en identiteit te beleven, de vrijheid om onze eigen leiders te kiezen, de vrijheid om onze mening te hebben en dus ook de vrijheid om te bewegen en te ondernemen!”

De voorzitter waarschuwde evenwel dat er geen vrijheid zonder verantwoordelijkheid kan zijn, en dat we die vrijheid pas zullen bekomen als we “met zijn allen nog een laatste inspanning leveren, want op deze Belgische regering moeten we niet rekenen.”