Uitstel btw-verlaging stroom slechte 1 april-grap

Wat al een bijzonder teleurstellend energieakkoord was, met slechts een tijdelijke btw-verlaging op louter stroom, wordt nog meer teleurstellend. Omdat de regering zichzelf en de energieproviders slecht heeft voorbereid zal de kleine en kortstondige btw-verlaging pas ingaan vanaf 1 april. “Die dag had niet meer symbolisch kunnen zijn voor zowel het energie-akkoord als voor de ganse paars-groene regering. Zij zijn een slechte grap, ware het niet dat dit voor zoveel mensen bittere ernst is.”

De kleine btw-verlaging die voor vier maanden zou gelden vanaf 1 maart – goed voor amper 65 euro – zal zelfs niet ingaan in maart. Wegens slecht voorbereidend werk – officieel omwille “van technische en intern organisatorische redenen bij de betrokken operatoren” – zal de btw-verlaging pas een maand later ingaan. Dit dus op 1 april, de dag van aprilvissen en foppen.

“Btw op energie moet nu naar omlaag, en permanent”

“Maar dit is duidelijk een slechte grap”, reageert fractieleider in de Kamer Barbara Pas. “Ware het niet dat dit voor zoveel mensen bittere ernst is. In vergelijking met januari vorig jaar is de gemiddelde gasfactuur met 2.500 euro gestegen. Die van stroom met 700 euro. De regering zette – ondanks hun miljoenen euro’s aan extra inkomsten – daar een cheque’je van 100 euro tegenover en een btw-verlagingkje die maar vier maanden zou gelden en dan nog enkel op stroom. En nu wordt dit zelfs uitgesteld tot ver na de winter! Hoe kunnen premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn ministers zichzelf nog in de spiegel kijken?”

“Wat ons betreft, is het duidelijk”, besluit Pas. “Alle meerinkomsten die op de kap van onze mensen naar aanleiding van de energiecrisis zijn geïnd, moeten terug naar de burgers. Daarnaast moeten de btw-lasten op álle energievormen van 21%, het tarief voor luxegoederen zoals bontjassen en champagne, naar 6%. Dat is het tarief voor basismiddelen. Paars-groen liegt als daar geen budgettaire ruimte voor is, maar dan moeten uiteraard wel eindelijk eens keuzes gemaakt worden. Bespaar op het politiek systeem: de provincies, de senaat, het koningshuis, het teveel aan parlementsleden en fuseer de intercommunales. Knip in de immigratiefactuur en scherm de sociale zekerheid af voor vreemdelingen. En snoei eindelijk in de miljardentransfers naar Wallonië!”