Paars-groen blijft talmen over de artsenquota

De federale regering beloofde in het regeerakkoord de discussie te beslechten die sinds jaren woedt over de artsenquota. “Al 20 jaar weigeren de Franstaligen zich aan gemaakte afspraken te houden en laten ze te veel artsen afstuderen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Een oplossing is ondanks alle beloftes nog lang niet in zicht en nu wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ten einde raad de hete aardappel doorschuiven naar eerste minister Alexander De Croo (Open Vld).”

“Vandenbroucke heeft zich in de commissie Volksgezondheid van 21 september vastgepind op een deadline voor een akkoord over de artsenquota, namelijk eind januari”, herinnert Pas zich. “En nu die datum niet werd gehaald wordt zelfs geen nieuwe deadline meer opgegeven. Hij beperkt zich enkel nog tot het uitspreken van de ‘hoop’ dat een lopend overleg met de Franse Gemeenschap tot een positief resultaat leidt. De Franse Gemeenschap, waar PS, MR en Ecolo steevast elk akkoord tegenhouden.”

“Eerst hadden we tenminste nog een deadline voor de artsenquota, nu zelfs dat niet meer”

“In september was Vandenbroucke nog stellig: als er eind januari geen akkoord was, zou er een responsabilisering komen. Het huidige overtal aan artsen die afstuderen zou dan afgetrokken worden van het aantal studenten dat nog de richting geneeskunde mag aanvatten”, vervolgt Pas. “Van die stelligheid is vandaag niets meer over, zomin als van de stelligheid waarmee in het regeerakkoord beloofd werd de discussie voor eens en altijd te beëindigen. Nu krijgen we de zielige vertoning dat Vandenbroucke aan De Croo vraagt om voor een oplossing te zorgen.”

“Het ongegeneerd en ruim overschrijden van de artsenquota mag voor de Franse Gemeenschap een jaarlijkse traditie zijn, het zorgt in Vlaanderen bij de kandidaat-artsen voor jobonzekerheid”, besluit Pas. “Als federale wetgeving de Franse Gemeenschap niet zint, wordt deze gewoon opzijgeschoven. Het uitstelgedrag en vooral de onwil van paars-groen om hier iets aan te doen is onaanvaardbaar.”