Herschrijven regeerakkoord? Zonde van de inkt

Het Vlaams Belang neemt kennis van de oproep van Kamerlid Kristof Calvo (Groen) dit weekend om een nieuw regeerakkoord te schrijven. “Volgens Calvo zou het ‘heronderhandelen’ en ‘scherper stellen’ van het regeerakkoord het politieke gebeuren weer geloofwaardigheid geven”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar het enige dat daar nog voor kan zorgen is de stekker uit paars-groen trekken.”

Bij die heronderhandelingen wil Calvo prioriteit geven aan de ‘versnelling van de energietransitie’ en aan een ‘ambitieuze fiscale hervorming’. “Als hij dit zelf gelooft, is dit pure dagdromerij van Calvo”, aldus Pas. “Alsof dit paars-groene kibbelkabinet, dat bemand wordt door zeven partijtjes, het nu plots wel ergens over eens zal worden, laat staan over grote struikelblokken als fiscaliteit of over energie.”

“Wellicht meent Calvo dat het lager leggen van de lat het regeringswerk zal vereenvoudigen”, vervolgt Pas. “Maar de lat lag in het bestaande regeerakkoord al dermate laag, dat verder zakken nog heel moeilijk kan. Het akkoord was de vaagheid zelve, behalve uiteraard waar het ging over censuur en over de aanpak van ‘hate speech’ en ‘fake news’, zoals bijna elke vorm van kritiek op paars-groen wordt betiteld.”

“Herschrijven van regeerakkoorden zal het vertrouwen in de politiek vanzelfsprekend niet herstellen. Dat project is een doodgeboren kind”, besluit Pas. “En het nog lager leggen van ambities helpt al zeker niet. Dat had eerste minister Jean-Luc Dehaene destijds al door, toen hij stelde dat je de lat hoog genoeg moet leggen, zodat je er tenminste onderdoor kan lopen.”