Barbara Pas: “Vlamingen verdienen beleid waarvoor ze stemmen“

In De Ochtend op Radio 1 brak fractieleider in de Kamer Barbara Pas een lans voor Vlaamse zelfredzaamheid. Ze kondigde daarbij ook ‘Vlaams Vuur’ aan, onder die noemer wordt een campagne uitgerold en de Vlaamse autonomie in de kijker stelt. Ook zal Pas in september een boek lanceren over de eindeloze miljardentransfers van de Vlamingen naar Wallonië. “Als Vlaanderen haar welvaart en koopkracht wil veiligstellen, moet het uit de Belgische context treden.”

In De Ochtend lichtte Pas toe waarom de zogenaamde arbeidsdeal van de paars-groene regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) een maat voor niks is: “Het zal niet zorgen voor het aan het werk zetten van de vele inactieven in Wallonië en een Belgische werkzaamheidsgraad van 80%. Er moet dan ook ingezet worden op meer nettoloon, knelpuntberoepopleiding en beperking van de werkloosheidsuitkering na 2 jaar voor -50’ers.” Essentieel is asymmetrisch beleid voor de totaal verschillende arbeidsmarkten in Vlaanderen en Wallonië.

Fundamenteler had Pas het dan ook over het pad naar Vlaamse autonomie: “Want Wallonië en Vlaanderen willen andere dingen en hebben radicaal andere behoeften.”

“Wij kiezen in 2024 voor de Vlamingen, wij kiezen voor Vlaams Vuur”

“Het Belgische systeem zit helemaal strop”, zo zei Pas op Radio 1. “Binnen die Belgische context kan je die zaken die vandaag verkeerd lopen: denk aan justitie, denk aan migratie… gewoonweg niet aanpakken. Een verhaal over confederalisme is weinig realistisch om dit op te lossen: omdat je hiervoor altijd een 2/3de meerderheid nodig hebt en altijd een meerderheid in beide taalgroepen: Vlamingen en Franstaligen.”

“Dus als zelfs al wil de PS meespelen in een echte hervorming – wat niet het geval is – dan moeten alle andere partijen nog mee”, zo ging Pas verder. “Wij willen een realistische strategie waarin Vlaanderen zelf initiatief neemt. Als we samen met N-VA een meerderheid kunnen vormen, dan kunnen wij in het Vlaams Parlement zelf een soevereiniteitsverklaring doen in 2024. Dan begint de ‘keukenwekker’ te lopen tot de onafhankelijkheidsverklaring in 2029. In die tussentijd kan er dan écht onderhandeld worden door de twee gemeenschappen onderling over de boedelscheiding.”

“Onder de naam Vlaams Vuur hebben we een volledige campagne klaar om het komende parlementaire jaar het communautaire terug op de agenda te zetten”, klonk het tot slot. “Nu kunnen Vlamingen massaal en gratis een leeuwenvlag aanvragen in het kader van de Vlaamse feestdag op 11 juli en dit via leeuwenvlag.vlaanderen. En in september komt er een boek uit van Lode Verreeck en mezelf over de doodgezwegen miljardentransfers naar Wallonië en Brussel. In 2024 hebben we dus een afspraak met de geschiedenis: modderen we verder aan in het Belgisch lamlendig kader, of kiezen we voor de Vlaamse kracht van verandering? Wij kiezen voor dat laatste; wij kiezen voor Vlaams Vuur!”