Zoveelste Waals herstelplan: “zever in pakskes”

Het Vlaams Belang beoordeelt het‘ambitieuze herstelplan’ dat Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) zondag ter sprake bracht op een congres van de Waalse socialisten, zondag in Namen als praat voor de vaak. “Di Rupo gaat naar eigen zeggen met zijn plan voor een gloednieuwe dynamiek en voor een rooskleurige Waalse toekomst zorgen”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas. “Maar het enige waar zijn PS voor gezorgd heeft, is een economisch kerkhof, en een zoveelste herstelplan zal daar niets in veranderen.”

“Vlaanderen is een economische oase naast een Waalse woestijn”, aldus Pas. “Het armoede­risico is in Wallonië bijvoorbeeld dubbel zo groot en in Brussel zelfs drie keer zo groot. Kijken we naar de cijfers van 2020, dan bedraagt de werkgelegenheidsgraad in Vlaanderen 77,7 procent, in Wallonië in dat 68,4 procent en in Brussel amper 65,6 procent. En dan zwijgen we nog over het grote aantal overheidsjobs in het Franstalige landsgedeelte.” Paars-groen beloofde in haar regeerakkoord om de werkgelegenheid op te trekken naar de in Vlaanderen zo goed als gehaalde 80 procent richting 2024, maar dat zal dankzij de Franstaligen niet lukken.

“Anders dan Franstaligen hebben Vlamingen geen herstelplan met mooie woorden van doen”

“Onze Waalse vrienden hebben in het verleden al vele reddingsplannen opgestart, maar veel meer dan het opblinken van een grafzerk hield dat nooit in”, herinnert Pas zich. “In 1997 was er de ‘Déclaration de Politique régionale complémentaire’, in 1999 het ‘Contrat d’Avenir pour la Wallonie’, in 2002 het ‘Contrat d’Avenir actualisé’, in 2004 het ‘Contrat révisé’, in 2005 het‘Marshallplan’, in 2009 het ‘Groene Marshallplan’ en in 2012 het ‘Marshallplan 2022’. En vervolgens was er een plan met de mooie Franse naam ‘Get Up Wallonia’. Voor mij klonk dat laatste eerder als een nieuw dansproject van Sihame El Kaouakibi.”

“Di Rupo mag met zijn herstelplan zo optimistisch klinken als hij wil en de grote woorden niet schuwen, het is zijn PS die al decennialang absolute meerderheden heeft in alle industriële regio’s in Wallonië en daar overal economische ruïnes achterlaat”, besluit Pas. “Al de Marschallplannen voor Wallonië zijn bedrog, platte volksverlakkerij. Want in het collectivistische Wallonië zijn al die reddingsplannen gewoon ordinaire subsidiekorven voor Waalse bedrijven.”