Geen Belgisch standpunt over Europese grensmuur: “Vivaldi hinkt hopeloos achterop”

Omwille van de onenigheid binnen de Vivaldi-regering zal die zich op de EU-top over migratie niet uitspreken over een grensmuur rond Europa.

De federale regering zal zich op de EU-top over migratie niet uitspreken over een grensmuur rond Europa.“Alweer is er onenigheid binnen de Vivaldi-regering, waardoor ze niet in staat is om een eensgezind standpunt te bepalen”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas(Vlaams Belang).“Overal in Europa rijpen de geesten over een Europese grensmuur, maar Vivaldi blijft hopeloos achterop hinken.” Het Vlaams Belang stelde veertien maanden geleden al met het plan‘Fort Europa’ hetzelfde voor.

De staatshoofden van de 27 EU-lidstaten zitten vandaag samen voor een Europese Raad met op de agenda het migratiebeleid van de EU. Al 13 lidstaten willen grensmuren rond Europa die door de Europese Unie betaald worden. Het gaat om Oostenrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije en Nederland. Van deze 13 bouwden landen zoals Hongarije, Polen en Slovenië er al zelf. In de Zevende Dag van afgelopen weekend had Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) gezegd dat ze “een muur, met een grote deur in” wel zag zitten. Toch zal de federale regering zich op de EU-top over migratie niet uitspreken over dit onderwerp omwille van de verdeeldheid bij de meerderheidspartijen. 

VLAAMS BELANG PLEIT AL LANGER VOOR EUROPESE GRENSMUUR

“Alweer is er onenigheid binnen de Vivaldi-regering, waardoor ze niet in staat is om een eensgezind standpunt te bepalen”, zegt Pas. “Overal in Europa rijpen de geesten over een Europese grensmuur, maar Vivaldi blijft hopeloos achterop hinken. Dat de asielcijfers in 2022 alle records braken en er nog steeds mensen op straat slapen, volstaat blijkbaar niet om de ernst van de situatie in te zien.”

Het Vlaams Belang is echter wel voorstander van een Europese grensmuur. “Wij stelden dit veertien maanden geleden al voor met het plan‘Fort Europa’”, herinnert partijvoorzitter Tom Van Grieken aan. “Wij pleiten er al langer voor om een ander pad in te slaan op vlak van asiel- en migratiebeleid. We hebben immers niet te weinig asielcentra, maar te veel asielmigratie en daarom moeten we een muur bouwen rond Europa.”

Bron: Vlaams Belang