In de eerste zes maanden van 2023 al 15.203 asielaanvragen

Het aantal asielaanvragen piekt opnieuw fors. Dat blijkt vandaag uit de nieuwste cijfers van het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. In juni werden welgeteld 2.619 asielaanvragen geregistreerd. In 2023 werden intussen maar liefst 15.203 asielaanvragen geregistreerd.“Indien de huidige instroom aanhoudt, zullen er dit jaar opnieuw meer dan 30.000 asielaanvragen ingediend worden”, zegt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas(Vlaams Belang).“Alleen al het feit dat het budget voor de asielopvang werd opgetrokken tot de historische en astronomische hoogte van 921.600.000 euro, toont aan dat ook deze regering zelf maar al te goed weet dat bij ongewijzigd beleid de instroom niet zal afnemen.”

In totaal staat de teller voor de eerste zes maanden van dit jaar daarmee al op 15.203 asielaanvragen. “Met een gemiddelde van 2.534 asielaanvragen per maand, en dat nog voor het eigenlijke ‘immigratieseizoen’ goed en wel van start is gegaan, is de tendens onmiskenbaar”, aldus Pas. “Nadat we vorig jaar reeds afklokten op het grootste aantal asielaanvragen sinds de grote immigratiecrisis van 2015, dreigen we dit jaar opnieuw vlot de kaap van de 30.000 asielaanvragen te overschrijden.”

“HET BUDGET VOOR DE ASIELOPVANG WERD ONDERTUSSEN AL OPGETROKKEN TOT 921.600.000 EURO”

“Bijzonder verbazend is deze gang van zaken niet te noemen”, gaat Pas verder. “Deze regering weigert tot op de dag van vandaag te doen wat andere Europese landen wél al deden of minstens wilden doen: effectieve en efficiënte maatregelen nemen om de instroom in te dammen. Ondanks de aanslepende asielcrisis is er van afdoende maatregelen om de instoom van niet-Europese gelukszoekers te verkleinen en hun uitstroom te vergroten nog altijd geen sprake.”

“Alleen al het feit dat het budget voor de asielopvang ondertussen werd opgetrokken tot de historische en astronomische hoogte van 921.600.000 euro, toont overigens aan dat ook deze regering zelf maar al te goed weet dat bij ongewijzigd beleid de instroom niet zal afnemen”, merkt Pas tot slot op. “Vandaag ondervraag ik de nieuwe Commissaris-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen Sophie Van Balberghe over de vooruitzichten.”

Bron: “Vlaams Belang