Pas: “Regering die geen deuk in pakje boter kan slaan, stopt er best mee”

Barbara Pas (Vlaams Belang), Kamerfractievoorzitter voor haar partij, heeft weinig zachte woorden over voor de Vivaldi-regering van premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v). “Als deze regering nog geen deuk in een pakje boter kan slaan, trekt men er beter de stekker uit.” Dat zegt Pas na het finale en definitieve fiasco rond de fiscale hervorming die de Vivaldi-regering boekte woensdagochtend.

De fiscale hervorming van Van Peteghem moest aanvankelijk een groots akkoord worden en 6 miljard vrijmaken in belastingverlagingen. Concreet zou er meer nettoloon overblijven voor de werkende burger. Later werd 6 miljard door verdere onderhandelingen maar 2 miljard. Woensdag werd het 0 miljard, want toen strandde alles.

De Franstalige liberalen lieten ook weten dat er geen nieuw akkoord na de zomer zal komen. De verkiezingen zijn dan ook zeer nabij. De fiscale hervorming die jaren geleden werd beloofd, werd zo een fiscaal fiasco. Barbara Pas betreurt dat er geen fiscale hervorming komt, want “de Vlaming betaalt elke dag meer belastingen”.

Vooruit en Vlaams Belang zijn het schijnbaar eens: tijd voor vervroegde verkiezingen

“We stellen vast dat deze Vivaldi-bende helemaal niks realiseert”, besluit Pas, die oproept tot nieuwe verkiezingen. “Niet alleen die fiscale hervorming blijft uit, er is ook geen afdoende pensioenhervorming. Er is ook geen afdoende hervorming van de arbeidsmarkt. Er is ook niet de beloofde communautaire hervorming: herinner u de beloofde regionalisering van de gezondheidszorg en dergelijke meer. […] Als deze regering nog geen deuk in een pakje boter kan slaan, dan trekt ze beter de stekker eruit.”

Opmerkelijk: Barbara Pas echoot hierbij Vooruit-kopstuk Freya Van den Bossche. Zij zei maandag in De Morgen dat “als er geen fiscale hervorming komt en de regering er niks meer van bakt”, de socialisten hopelijk niet de enigen “zijn die inzien dat het tijd is voor verkiezingen.” Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei in de VTM-studio begin deze maand iets gelijkaardig. Vooruit maakt deel uit van de federale regering.

BGron: “V-nieuws